Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych – z tego też powodu posiadają także niezwykłe właściwości dietetyczne oraz lecznicze.
Napoje z wyciskarki
Soki z odpowiedniej wyciskarki do soków posiadają wszystkie elementy, jakie wcześniej można było znaleźć w surowcach, które użyto do produkcji napojów. Dzięki postaci płynnej, wszelkie wartości odżywcze są absorbowane przez organizm już w ciągu 15-30 minut, w postaci stałej ten czas wyniósłby kilka godzin. Warto wiedzieć, że soki z warzyw zawierają znacznie więcej białka roślinnego i minerałów oraz materiałów budulcowych niż napoje z owoców, które za to są bardzo bogate w kwasy organiczne oraz węglowodany oraz fruktozę i glukozę.
Pij soki
Soki doskonale nadają się jako dodatek do zdrowej i zróżnicowanej diety. Same bardzo często pomagają zróżnicować warzywa i owoce (i co za tym idzie – składniki odżywcze), które dostarczamy organizmowi. Pełnią także ważną rolę odżywczą w przypadku osób, które mają problemy z żuciem i z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego. Soki są także ważne dla osób starszych i małych dzieci. Picie soków pomaga właściwie trawić białka, węglowodany i tłuszcze. Dzięki temu, że poprawiają aktywność enzymów, polepszają metabolizm, a także neutralizują i eliminują z organizmu ludzkiego nagromadzone wcześniej toksyny. Zaś olejki lotne, które można znaleźć w wielu sokach, mają działanie antybakteryjne. Picie soków to także zwiększona odporność na choroby.
Kiedy pić soki?
Najwięcej wartościowych składników mają soki przygotowane w czasie lata i jesieni, gdyż posiadają wtedy najwięcej witamin, minerałów, kwasów organicznych i cukrów. Zaleca się jednak pić je przez cały rok. Przygotowane wcześniej napoje można zakonserwować i pić zima oraz wiosną, kiedy żywność jest niestety uboga w składniki odżywcze.
Jak pić soki?
- Nie należy pić soków codziennie,
- Nie wolno pod żadnym pozorem zastępować warzyw i owoców w pierwotnej formie sokami,
- Jedna szklanka soku (około 200ml) to maksymalna ilość w ciągu jednego dnia,
- Jedna szklanka soku może od czasu do czasu zastąpić jedną porcję owoców i warzyw z pięciu zalecanych dziennie,
- Najlepiej pić między posiłkami lub ponad 30 minut przed posiłkiem,
- Powinno się pić powoli,
- Najlepiej jak najszybciej, aby zachować cenne składniki.