Aloes to powszechnie znana i ceniona roślina, która wykorzystywana jest zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce. Sok z aloesu wzmacnia odporność, łagodzi gojenie ran oraz oparzenia, doskonale nawilża i wygładza skórę. Wszelkie dobroczynne właściwości aloesu wykorzystasz przygotowując zdrowa nalewkę lub sok do picia – i to bez wychodzenia z domu!
Aloes – skarbnica zdrowia i urody
Aloes znany jest ze swoich wszechstronnych właściwości. Doskonale wspiera funkcjonowanie organizmu, ale równie rewelacyjnie dba o urodę. Poniżej prezentujemy wybrane cudowne właściwości aloesu:
- przyspiesza przemianę materii,
- reguluje pH żołądka,
- ma działanie przeczyszczające – doskonale radzi sobie z zaparciami,
- usprawnia działanie kosmków jelitowych – pomaga we wchłanianiu substancji odżywczych,
- wspiera układ immunologiczny,
- oczyszcza nerki, wątrobę oraz skórę,
- wchłania toksyny,
- zmniejsza poziom złego cholesterolu,
- pomaga w gojeniu się ran, daje ukojenie spieczonej słońcem skórze.
Nie można również zapomnieć o wpływie aloesu na urodę. Otóż doskonale nawilża i tonizuje skórę. Ponadto łagodzi wszelkie podrażnienia dzięki czemu pomaga w szybszej regeneracji i odbudowie naskórka. Aloes sprawdzi się także latem w walce z uciążliwymi insektami, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ukąszeniami owadów. Aloes pomaga również zachować piękne i długie włosy – doskonale nawilża je i pozytywnie wpływa na ich wzrost.
Sok z aloesu – zrób to sam!
Jak zatem widać, aloes ma liczne właściwości prozdrowotne i pozytywnie wpływające na urodę. Można go zatem aplikować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Do tej drugiej opcji polecamy przygotować odpowiedni do spożywania sok z aloesu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Poniżej prezentujemy nasz domowy patent na sok z aloesy oraz..nalewkę! Sprawdźcie koniecznie!
Przepis na sok i nalewkę z aloesu
Do przygotowania soku potrzebować będziemy świeżych liści aloesu, miód oraz sok z cytrusów. Te dodatkowe składniki nie tylko poprawiają walory smakowe, ale sprawiają, że sok będzie można przechowywać dłużej – stanowią swego rodzaju naturalny konserwant. Do przygotowania nalewki poza liśćmi aloesu potrzebować będziemy oczywiście alkoholu – wódka, spirytus lub wino – decyzja należy do Ciebie. W obu przypadkach pęk liści aloesu należy przemrozić – najlepiej pozostawić na dobę w lodówce (minimum na noc). Następnie po wyjęciu należy obciąć kolce i wydrążyć miąższ. Następnie miąższ należy połączyć z ½ litra soku z dowolnych cytrusów oraz łyżką miodu. Całość należy zmiksować (polecamy wyciskarki do soków dostępne tutaj) i przelać do butelki z ciemnego szkła. Uzyskany w ten sposób sok można przechowywać maksymalnie tydzień.
Nalewkę przygotowujemy podobnie – wydrążamy miąższ po uprzednim przymrożeniu aloesu. Następnie łączymy go 1:1 z wybranym alkoholem, dodajemy 1-2 łyżki miodu. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni. Gotową nalewkę należy spożywać raz dziennie po małym kieliszku.