Wiele osób nie wyobraża sobie normalnego posiłku bez dodatku jakichkolwiek warzyw czy owoców. Zdaniem ekspertów, każdy człowiek powinien konsumować warzywa i owoce, choćby raz dziennie. Ma to przede wszystkim ogromny wpływ na nasz system trawienny. Lepszy metabolizm to z kolei nie jedyny plus tego typu produktów. Suszone warzywa to także dawka innych, nowych smaków, z którymi nie mamy tak częstego kontaktu. Nas za to interesuje, czy jedzenie suszonych warzyw i owoców ma wpływ na nasze zdrowie.
Przekąska… na zdrowie!
Suszone warzywa i owoce są bardzo często traktowane jako forma przekąski. Oczywiście, wiele tego typu produktów jest wykorzystywanych w tradycyjnych potrawach. Nie zmienia to jednak faktu, że suszone banany czy bataty to idealny substytut dla mniej zdrowych chipsów. Takie przekąski nie oznaczają tylko mniej kalorii, ale także są prawidłowym dostawcą zdrowych substancji odżywczych.
Trwałość i nie tylko
Suszone warzywa to przede wszystkim zwiększenie czasu przechowywania. Suszenie polega na całkowitym pozbyciu się wody, a to pozwala warzywom i owocom przetrwać o wiele dłużej. Susz jest wówczas zdatny do jedzenia nawet po kilku miesiącach, co przy ważności krótkoterminowej świeżych owoców jest ogromną różnicą. Duży wpływ na popularność suszu ma także jego cena. Produkty są o wiele tańsze od swoich świeżych odpowiedników.
Dawka składników odżywczych
Proces suszenia powoduje utratę wielu wartościowych witamin i białek. Nie zmienia to jednak faktu, że suszone warzywa posiadają znacznie większą ilość błonnika pokarmowego i zdrowych cukrów.
Sprzedaż suszonych warzyw i owoców w hurtowni przypraw ROLMEX
Proces suszenia to skomplikowana operacja, która wymaga przede wszystkim sporej ilości czasu. Hurtownia przypraw (http://www.rolmex.kalisz.pl) oferuje swoim klientom szeroki wybór w zakresie suszonych warzyw, owoców, a także przypraw i zup. Suszone warzywa to idealny sposób na stworzenie nowych dań.