Kiedy potrzebne nam urządzenie do wytwarzania soku zastanawiamy się czy lepsza jest wyciskarka do owoców i warzyw czy też sokowirówka. Po przeczytaniu wielu artykułów, a także wysłuchaniu opinii ekspertów dowiadujemy się, iż wyciskarka do soków jest znacznie lepszą opcją, aniżeli sokowirówka. Wyciśnięty sok jest bardziej klarowny, a także posiada o wiele więcej wartości odżywczych, a oto przecież chodzi!
Kolejny krok to zastanawianie się nad tym, co zrobimy z pulpą, która zostaje po wyciśnięciu owocu bądź warzywa. My mamy na to kilka sposobów!
1. Muffinki
Jeśli nie wiesz co zrobić z pozostałościami po wyciśniętej marchewce bądź jabłku od teraz będziesz wiedział, by nie wyrzucać pulpy. Takie składniki sprawdzą się świetnie do zrobienia recyklingowych muffinek. Wystarczy pulpa, 1,5 szklanki mąki pszennej, trochę cukru oraz szczypta soli, dodatkowo warto dorzucić 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć szklanki oleju oraz trochę ponad szklankę mleka ryżowego bądź sojowego. Mieszamy, pieczemy i muffinki mamy gotowe!
2. Pulpety/kotlet
Najpierw zróbmy sok z buraka i marchewki. Następnie pulpę, która nam zostanie, wykorzystamy do zrobienia wegańskich kotletów bądź pulpetów lub… wegańskich burgerów! Odpowiednio doprawione będą smakowały pysznie!
3. Zupa krem
Pulpa dobrze przyda się także do zagęszczenia zupy warzywnej. Taki zabieg sprawi, że zupa będzie znacznie bardziej sycąca.
4. Krakersy
Niekonwencjonalnym pomysłem na pewno będą krakersy, które zrobimy z pozostałego miąższu. Wystarczy połączyć pulpę wraz z wodą oraz mąką. Następnie cienką warstwę kładziemy na blaszce i pieczemy.
5. Przyprawa
Oprócz wyciskarki do owoców będzie tutaj nam potrzebna suszarka do żywności, w której wysuszymy miąższ. Następnie zmiksujemy go na proszek i powstanie nam naturalna przyprawa, która zdecydowanie wzmocni smak naszych potraw. Pamiętajmy, że wyciskarka do soków oprócz warzyw i owoców jest w stanie także wycisnąć sok nawet z listka mięty!
Pulpy wcale nie trzeba wyrzucać! Możemy wykorzystać ją na wiele sposobów!