Jak już wiemy z doświadczenia to jesień jest najbardziej chorobową i wirusową porą roku. Kolejki do lekarza w każdej możliwej przychodni. Najczęściej osoby chorują na różnego rodzaju grypy czy inne przeziębienia. Każdy z nas wie, że nie jest to nic przyjemnego. Często choroba może nas wybić z codziennego funkcjonowania nawet na miesiąc czasu. A jak wiemy czas to pieniądz i nie warto ryzykować, natomiast należy się dobrze przygotować. Jak już wszyscy wiemy jesień trwa. Może pogoda póki co nie daje o sobie znać w większym stopniu, aczkolwiek poranki bywają bardzo mroźne i nie przyjemne. W takich warunkach łatwo o jakieś przeziębienie. Najlepszą metodą zapobiegającą chorobom i przeziębieniom są witaminy i to w najczystszej postaci, które zawierają owoce oraz warzywa. W bardzo prosty sposób możemy przyrządzać soki w różnych konfiguracjach. Mieszając owoce z warzywami i innymi składnikami możemy stworzyć pewnego rodzaju bombę witaminową, która pomoże nam w walce z przeziębieniem.
Wykonanie soku – wyciskarka dwuślimakowa
Na rynku jest mnóstwo dostępnych wyciskarek do soków. Najważniejsze dla nas jest wybranie tej właściwej, która na lata będzie mogła nam służyć w kuchni. Wyciskarka dwuślimakowa charakteryzuje się profesjonalnym wykonaniem oraz dobrą wytrzymałością, a to wszystko zawdzięcza dobrym materiałom z jakich jest wykonana. Stal chirurgiczna jest bardzo trwała oraz bezpieczna w kontakcie z owocami. Wykonanie soku nie jest skomplikowane, ponieważ wystarczy mieć tylko jakąś koncepcję, a następnie wszystko co potrzebujemy wrzuć do odpowiedniego pojemniczka. Jeżeli jednak nie mamy żadnej konkretnej receptury na dany sok możemy skorzystać z różnych poradników oraz przepisów, szczególnie teraz w okresie jesiennym nie mamy dostępu do najświeższych owoców z uwagi na zakończenie sezonu zbiorczego.
Sok, który wzmocni naszą odporność
Bardzo ciekawym rozwiązaniem o tej porze roku może być dodawanie imbiru do różnych przepisów, szczególnie tych, które mają na celu wzmocnienie naszej odporności. Do wykonania soku będziemy potrzebować 3 podłużne buraki, 1 jabłko, 1 korzeń pietruszki oraz 1 kalarepa. Nie możemy także zapomnieć o wcześniej wspomnianym imbirze, którego potrzebujemy w długości około 2 cm. Wszystkie te warzywa i owoce należy oczywiście zawczasu wypłukać w wodzie, a następnie obrać. Ten prosty przepis z pewnością przyprawi nas w dobry nastrój i pomoże w utrzymaniu odporności. Należy oczywiście taki napój spożywać przynajmniej parę razy w tygodniu, a najlepiej raz w ciągu dnia.