W życiu każdego prawdziwego miłośnika kawy przychodzi taki moment, że postanawia sięgnąć po coś wyjątkowego. W takiej sytuacji najlepszym wyborem zawsze okazuje się kawa speciality. To wyjątkowa kawa, która wyróżnia się nie tylko bogatym smakiem i aromatem, ale również ciekawą historią. Czym zatem jest kawa speciality? Co powinien o niej wiedzieć każdy prawdziwy miłośnik czarnego napoju z kofeiną? O tym wszystkim piszemy w poniższym artykule. Poznaj moc kawy speciality.
Kawa speciality, czyli jaka?
Już sam termin kawa speciality może wskazywać na to, że mamy do czynienia z wyjątkowym produktem, który wyróżnia się najlepszą jakością. Interesujące nas tutaj pojęcie pojawiło się po raz pierwszy w latach 70. ubiegłego wieku, a dokładnie w 1974 roku. Posłużyła się nim Erna Knutsen w czasopiśmie specjalistycznym „Tea and Coffee Trade Journal”. Pojęcie kawa speciality zostało użyte, aby scharakteryzować ziarna, które wyróżniają się najlepszym smakiem oraz są produkowane w miejscach o specjalnym mikroklimacie. Popularność tej kawy wiąże się z zapotrzebowaniem współczesnego świata na produkty o wyjątkowej jakości, wyróżniające się nie tylko odpowiednim smakiem, ale także sposobem przygotowania.
Powszechnie przyjmuje się, że kawa speciality to kawa, która uzyskała przynajmniej 80 punktów na 100 w specjalnej skali Q gradera. Jej oceną zajmują się wyspecjalizowani znawcy kawy, zwanie Q graderami. Kawa, która uzyskała nie mniej niż 90 punktów określana jest jako „znakomita”, ta z wynikiem od 85-89,99 jako doskonała, z ilością punktów od 84,99 do 80 jako bardzo dobra. Przy określaniu kawy speciality pod uwagę brana jest też liczba defektów, jakie mogą znajdować się w niej. Kawa speciality zawierać może do 5 defektów na każde 350 gramów zmielonych ziaren.
Najczęściej przyjmuje się, że kawa speciality musi spełniać trzy wymogi: ziarna kawy powinny być zbierane ręcznie, wynik 80 lub więcej we wspomnianej wcześniej skali oraz nie więcej niż 5 defektów na każde 350 gram zmielonych ziaren.
Gdzie można kupić kawę speciality?
Obecnie w krajach Europy można zauważyć znaczny wzrost zainteresowania kawą speciality. Wynikać może to z faktu, iż coraz więcej osób staje się świadomymi odbiorcami produktów spożywczych i chce mieć pewność, że produkty, które spożywa każdego dnia są pozbawione szkodliwych substancji.
Kawa speciality – ze względu na swoje wyjątkowe właściwości oraz sposób powstawania – jest kawą, którą oferują tylko najlepsze kawiarnie. To właśnie tam można kupić ręcznie zbierane ziarna, które po odpowiednim procesie palenia zachwycają swym smakiem i aromatem. Przykładem palarni kawy, gdzie można dostać te wyjątkowe kawy speciality jest Speciality Coffee: https://kawaspeciality.com.pl/kawy-speciality/