Na co zwrócić uwagę kupując obierak do ziemniaków?

Obieranie ziemniaków nożem dla wielu osób jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele obieraczek, które z powodzeniem możemy wykorzystać do obierania ziemniaków. Na co zwrócić uwagę, gdy zdecydowaliśmy się na zakup takiego akcesorium.

Wielkość dostępnych i bardzo zróżnicowanych obieraków do warzyw czasami daje więcej pytań, niżeli odpowiedzi. Która obieraczka będzie odpowiednia, czy zawsze powinniśmy ufać deklaracją producentów by mieć pewność, że obieraczka będzie odpowiednia do warzyw?

Kształt obieraczki

Tutaj należy przywołać podstawowe informacje w zakresie typów obieraczek. Najpopularniejszym rodzajem jest obieraczka prosta. W jej przypadku ostrze położone jest równolegle do rączki. Innym rodzajem są obieraczki typu Y. Ostrze w przypadku takich obieraczek, jest podobnie osadzone do tego w maszynce do golenia. W przypadku, gdy naszym warzywem do obrania jest ziemniak, obieraczka o kształcie litery Y będzie mniej poręczna. Lepiej do tego sprawdzi się klasyczna, prosta obieraczka.

obieraki do warzyw w zielonym kolorze

Typ ostrza

Zasadniczo najczęściej spotykamy dwa rodzaje ostrzy. Pierwsze ząbkowane ma charakterystyczne nacięcia, które umożliwiają płynne obieranie miękkich owoców i warzyw takich jak pomidory, brzoskwinie. Drugi typ – ostrze gładkie, sprawdza się do obierania twardych warzyw, w tym również ziemniaków. Przykładem jest m.in. https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/obieraki/

Ruchomość ostrza

Obieraki z nieruchomym ostrzem zazwyczaj występują w grupie akcesoriów do dekoracji z warzyw i owoców. Obieranie zaoblonych kształtów nieruchomym ostrzem będzie zdecydowanie trudniejsze i obierający będzie musiał wykonywać więcej ruchów nadgarstkiem.

Osadzenie ostrza względem rączki

Gdy ostrze jest bardzo blisko rączki, obierak może się zapychać, co utrudnia płynne obierania ziemniaka. Zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z ziemniakami o wielu oczkach lub tymi, które są delikatnie zwiędnięte.

Next Post

Urządzenia chłodnicze niezbędne w gastronomii

pt. gru 2 , 2022
Urządzenia chłodnicze stanowią niezbędny elementy wyposażenia wielu lokali gastronomicznych oraz sklepów. Nie może ich zabraknąć między innymi w barach, restauracjach, cukierniach, piekarniach, a także sklepach spożywczych czy dużych supermarketach. Ich podstawowym zadaniem jest utrzymywanie potraw w odpowiednio niskiej temperaturze, a także eskpozycja tych produktów. W poniższym artykule przedstawiamy, jakie urządzenia […]

Może też Cię zainteresować