Dobra mąka to podstawa do wypieku smacznego chleba. Mimo tego, że mąka jest dostępna w każdym sklepie, często ulepszana jest o dodatkowe składniki i konserwanty. Jeżeli zależy nam na zdrowej żywności bez dodatków, warto pomyśleć o młynku do mielenia zboża.
Mielenie zboża korzyści
Korzystanie z urządzenia do mielenia zboża pozwala uzyskać surowiec na domową mąkę. Jest ona zdecydowanie bardziej wartościowa i bogatsza w substancje odżywcze niż ta sklepowa. Mąka dostępna na półce zawiera różnego rodzaju polepszacze i konserwanty, a dodatkowo jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Domowe mielenie mąki umożliwia nam samodzielny dobór zbóż, z których chcemy wykonać np. chleb. Oprócz tego mamy pewność, że nie użyto żadnej chemii i ulepszaczy. Świeża mąka może być również dłużej przechowywana, jeżeli jest odpowiednio zapakowana. Do zalet tego rozwiązania należy też fakt, że mąka powstaje z mielenia całych ziaren zbóż.
Na co zwrócić uwagę przy kupnie młynka?
Przed zakupem odpowiedniego młynka do mielenia zboża warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Najważniejszym parametrem z pewnością jest wydajność. Na rynku dostępne są młynki, dzięki którym można zmielić do 1 kg ziaren w przeciągu 5 lub 10 minut. Bardzo ważna jest również możliwość regulacji grubości mielenia ziaren. Dzięki temu możemy dostosować urządzenie do własnych preferencji i zmielić odpowiednio zboże. Zwróć również uwagę na dołączony pojemnik. Im większy pojemnik, tym mniej będziesz musiał dosypywać ziaren. W ofercie sklepu Energia Zdrowia znajdziesz zarówno młynki ręczne jak i te elektryczne: https://energiazdrowia.pl/pl/c/Mlynki-do-zboz/59.