Na rynku dostępnych jest mnóstwo rożnych lodówek z wieloma systemami i zastosowanymi technologiami. jak to już z technologią bywa, ma nam ułatwić życie, ale różnie z tym bywa. Dzisiaj kilka słów o wysychaniu żywności w lodówce, informacje dla każdego, kto ma z tym problem i nie wie jak go rozwiązać.
O co chodzi z wysychaniem żywności?
Jeszcze kilkanaście lat temu większość lodówek w gospodarstwach domowych nie była wyposażona w systemy termo wentylacji czy no frost. Aby ułatwić korzystanie z lodówki i uczynić ją bardziej bezobsługową, a jednocześnie zachować najwyższe parametry środowiska odpowiedniego do przechowywania żywności zdecydowano się na wprowadzenie wielu systemów, które wyparły tradycyjne lodówki z obiegu.
Wentylowane lodówki mają zlikwidować wilgoć w lodówce
Zadaniem tradycyjnych lodówek było utrzymywanie niskiej temperatury. Niestety wilgoć panująca w jej wnętrzu nie sprzyjała do końca żywności, ponieważ szybko mogła się na niej tworzyć pleśń. Aby żywność była dłużej świeża wprowadzono lodówki z systemem wentylacji, tak aby do środka doprowadzone było suche powietrze, a na zewnątrz wilgoć. Ogólnie rzecz biorąc jest to dobre dla żywności, jednak jeśli będzie ona przechowywana w taki sposób jak w lodówce tradycyjnej, będzie szybciej wysychała. Czy to oznacza, że nowsze lodówki są gorsze? Nie nie są gorsze. Po prostu trzeba zmienić nawyki w przechowywaniu żywności i stosować odpowiednie pojemniki przeciwdziałające wysychaniu.
Jakie pojemniki do przechowywania żywności wybrać?
Wszelkiego rodzaju produkty żywnościowe jak masło, sery, wędliny, warzywa, owoce (szczególnie te już rozkrojone), które mogą mieć tendencje do szybszego wysychania, powinno się przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Dzięki temu zostaną stworzone odpowiednie warunki do utrzymywania ich w świeżości przez dłuższy czas. Chłód panujących w lodówce przeniknie do wnętrza pojemników, natomiast dostępu do niego nie będzie miało cyrkulujące powietrze powodujące wysychanie pysznego jedzenia. Producenci dostrzegli tę lukę i stworzyli specjalne linie produktów dedykowanych poszczególnym produktom żywnościowym, aby właściciele lodówek z nawiewem suchego powietrza mogli bez obaw przez długi czas przechowywać swoje produkty. jedną z bardziej popularnych marek jest firma Snips. Ta włoska marka oferuje szereg uniwersalnych pojemników na żywność do przechowywania w lodówce, ale także do konkretnych produktów jak np. cebula, czosnek, cytryna, zioła, drób, sery, warzywa, owoce, wędliny itd. Kilka takich pojemników wystarczy, aby zlikwidować problem wysychania żywności w swojej lodówce.
Zalety płynące z posiadania pojemników na żywność:
- porządek w lodówce,
- wygodniejsza organizacja żywności,
- brak wysychania żywności,
- brak przenikania zapachów,
- brak brzydkich zapachów w lodówce,
- lepsze utrzymanie czystości w lodówce.
Oczywiście marka Snips to nie jedyna specjalizująca się w produkcji tego typu rozwiązań dla potrzeb gospodarstw domowych. Można skorzystać z innych rozwiązań jak np. Sistema, Zak!, WMF, Vialli Design i inne.