Transport w temperaturze kontrolowanej

Wiele firm logistycznych w swojej ofercie posiada usługi transportu w kontrolowanej temperaturze. To doskonałe rozwiązanie dla firm, które oferują produkty żywnościowe, które łatwo się psują bądź należą do kategorii tych “delikatniejszych”. Te produkty to głównie kwiaty, lekarstwa czy specjalistyczne urządzenia elektroniczne.

transport chłodniczy

Transport  chłodniczy dedykowany jest głównie dla sektorów:

  • branży farmaceutycznej (przewóz leków)
  • sektora medycznego
  • branży weterynaryjnej
  • spożywczej
  • kosmetycznej

Organizacja transportu chłodniczego

By transport w temperaturze kontrolowanej miał sens, musi być spełnionych kilka warunków. Logistyka chłodnicza powinna być zorganizowana z wykorzystaniem specjalistycznej floty.

Przewóz w temperaturze kontrolowanej musi być przygotowany w oparciu o najwyższe standardy bezpieczeństwa oraz przy zachowaniu odpowiedniej higieny. Dobrze przygotowany transport chłodniczy to taki, który monitoruje jakość towaru od momentu jego załadunku do chwili rozładunku, dbając przy tym o zapewnienie mu odpowiedniej j temperatury. Rozróżniamy pojazdy izotermiczne, lodownie i chłodnie.

Dlaczego należy przestrzegać łańcucha chłodniczego?

      • w celu zachowania walorów smakowych i zapachowych oraz konsystencji artykułów żywnościowych
      • w celu zachowania odpowiedniego przewozu leków, które reguluje prawo farmaceutyczne
      • podwyższona temperatura to zwiększone ryzyko rozmnożenia drobnoustrojów, co prowadzi do podwyższenia ryzyka zatrucia pokarmowego    

Next Post

Jak przeciwdziałać wysychaniu żywności w lodówce?

śr. sie 16 , 2017
Na rynku dostępnych jest mnóstwo rożnych lodówek z wieloma systemami i zastosowanymi technologiami. jak to już z technologią bywa, ma nam ułatwić życie, ale różnie z tym bywa. Dzisiaj kilka słów o wysychaniu żywności w lodówce, informacje dla każdego, kto ma z tym problem i nie wie jak go rozwiązać.
pojemnik na ser

Może też Cię zainteresować