Kiedy kupisz świeże owoce i warzywa?

Jak powszechnie wiadomo – owoce i warzywa są pełne wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, makroelementy czy substancja o działaniu antyoksydacyjnym. Wszystkie te elementy są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu a także niosą dużą ilość i korzyści.  

Dlaczego warto spożywać świeże owoce i warzywa?

Spożywanie świeżych warzyw i owoców przynosi wiele zalet dla ludzkiego organizmu. Duża ilość składników odżywczych pomaga zlikwidować wszelkie braki w witaminach i nie tylko. Cenne elementy, w jakie są wyposażone świeże surowce, oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn. Warto kilka razy w roku, zwłaszcza na wiosnę, zafundować sobie dietę sokową, aby pozbyć się toksyn. Ponadto warzywa i owoce doskonale wpływają na układ odpornościowy i trawienny – usprawniają ich działanie, a także i ogólne samopoczucie i nastrój. Regularne spożywanie posiłków z tymi surowcami sprawi, że po prostu będziesz się dobrze czuć i mieć dużo energii do działania. Co ciekawe, spożywanie warzyw i owoców pod postacią świeżo wyciskanego soku pomaga nawet… stracić nadprogramowe kilogramy. Niektóre z nich niestety długo się wchłaniają albo tracą dużą część swoich składników odżywczych w wyniku obróbki – gotowania itd. Aby mieć pewność, że dostarczysz organizmowi wymaganą ilość witamin i minerałów warto spożywać również świeżo wyciskane soki prosto z wyciskarki do soków. Tylko takie urządzenie sprawia, że sok zachowuje wszystkie cenne składniki. Koniecznie zdecyduj się na wysokiej jakości wyciskarki wolnoobrotowe, które możesz zakupić na przykład tutaj https://www.energiazdrowia.pl/.

Sezon

Eksperci zalecają postawić przede wszystkim na świeże owoce i warzywa. W innym wypadku z pewnością trafimy na znacznie mniej smaczny i pozbawiony składników odżywczych produkt. Przez cały rok można spokojnie spożywać cebulę, czosnek, buraki ćwikłowe, kapustę czerwoną i białą, por, pietruszkę, fasolę, jabłka, gruszki, orzechy, a także marchew, seler i przetwory (między innymi takie jak sok), które nie mają w sobie dodatku cukru. Na początku roku w sklepach można znaleźć świeży jarmuż, brukselkę oraz pasternak, na wiosnę pojawia się szpinak oraz rzodkiew. Znacznie lepiej sprawy się mają latem i jesienią. W ciepłych miesiącach znajdziesz świeże: rzodkiewki, cebulę, kapustę pekińską, truskawki, kalafior, kalarepę, sałatę, szparagi, rabarbar, brzoskwinie, groszek, szpinak, poziomkę, porzeczkę, koper i czereśnie, a także gruszki, jabłka, pomidor, agrest, brokuły, ogórek, groszek, maliny, bób, borówki, poziomki, wiśnie, karczochy, patison, kabaczki i bakłażany, seler, agrest, aronię, mirabelki, cykorię, śliwki itd. Jesienią bez problemu znajdziesz świeże jabłka i gruszko, rzodkiewkę, seler, por, kapustę pekińską, pomidor, pietruszkę, orzechy, fasolę, brokuły, kalarepę, kalafior, ogórek, sałatę, malinę, morelę, śliwkę, poziomki, pigwę, brzoskwinię, karczoch, koper, kabaczek, bakłażan, mirabelki, borówki, aronię, patisona i cukinię oraz jarmuż, jeżyny, dynię, winogrona czy owoc dzikiej róży. Wraz z nadejściem zimowy ilość warzyw i owoców “sezonowych” maleje. W listopadzie i grudniu świeże znajdziesz tylko – brukiew, jarmuż, seler, kapustę pekińską, rzodkiew, brokuły, szpinak, por, pasternak, brukselka i żurawina.

Next Post

Rodzaje taśm jednostronnie klejących. Sprawdź ich zastosowanie

pt. maj 17 , 2019
Taśmy posiadają wiele zastosowań. Jedne mogą służyć do izolacji, drugie do zabezpieczeń, a jeszcze inne do znakowania pomieszczeń i dróg. Możemy wyróżnić wiele rodzajów taśm jednostronnie klejących. W dalszej części artykułu przedstawiamy najbardziej popularne typy taśm wraz z wyróżnieniem zastosowania.
taśmy

Może też Cię zainteresować