Dlaczego lepiej pić kawę ze świeżo mielonych ziaren

Kawa towarzyszy nam każdego dnia. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie zaraz po wodzie i herbacie. Kawa ma mnóstwo właściwości, dzięki którym określona jest mianem używki. Oddziałuje bowiem na układ nerwowy człowieka, pobudza go, ma właściwości aktywizujące. Ale oprócz tego kawa to także niezastąpiony ogrom doznań smakowych i aromatycznych. Czy każda kawa jednak jest warta picia?

Kawa rozpuszczalna, mielona a ziarnista

Każdy kawosz przyzwyczaja się do określonej formy kawy. Jedną z popularniejszych i tańszych jest kawa rozpuszczalna. Jest wygodna o tyle, że nie pozostawia żadnych fusów, ma generalnie poprawny smak i można ją szybko i łatwo przyrządzić. Nie jest jednak dedykowana dla bardziej wymagających smakoszy kawy, ponieważ tego typu produkt pozbawiony jest świeżych lotnych aromatów towarzyszących mielonym i zaparzanym ziarnom kawy. W przypadku zaś kawy mielonej nie mamy kompletnie wiedzy kiedy kawa była poddawana obróbce zarówno palenia jak i mielenia. Mielona kawa podobnie nie oferuje zbyt bogatego bukietu aromatycznego. Nie oznacza to, że z założenia jest zła, jednak nie jest łatwo trafić na naprawdę dobra kawę mieloną.

napar z ziaren kawy

Najpewniejszym wyborem zawsze będzie zaparzanie kawy ziarnistej poprzez samodzielne mielenie. Osoby nie korzystające z ekspresu do kawy musza zatem wyposażyć się w młynek do kawy. Zwolennicy ekspresów ciśnieniowych mają ten problem z głowy, bowiem automatyczne ekspresy posiadają wbudowany młynek, który samodzielnie zmieli kawę, dobierze odpowiednią dawkę do zaparzenia i co ważne zaparzy kawę w wodzie o idealne temperaturze, we właściwym czasie i pod odpowiednim ciśnieniem. Wszystkie te warunki zostały opracowane przez Włochów, aby wydobyć z espresso to co najlepsze. Kawa ziarnista zatem będzie jedynym słusznym wyborem dla kawoszy, którzy delektują się tym napojem, pragną wydobyć z niego wszystko to co najlepsze.